DOMES SEBASTIJAN BRENCE S.P. | NOVICEDomes Sebastijan Brence s.p.

DOMES
NOVICE

Prezračevanje v hiši

V hišah, ki niso dobro tesnjene in v katerih je izmenjava zraka zadostna, ki je večja od 0,5-kratne izmenjave na uro, posebno prezračevanje ni potrebno. Pri gradnji NEH in PH je zrakotesnost ovoja stavbe mnogo boljša, saj ne sme presegati 0.6 h-1 izmenjav pri podtlaku 50 paskalov, zato moramo vgraditi sistem centralnega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka.

Mnogi investitorji, ki menjajo stara okna z novimi, imajo težave s pojavom rosenja stekel in mnogokrat to krivdo pripisujejo neustreznemu oknu. V resnici gre za to, da se poveča vlažnost zraka v prostoru zaradi dobrega tesnjenja oken oziroma premajhnega prezračevanja. Zato je zelo pomembno, da pri menjavi oken vgradimo vsaj osnovno prezračevanje, ki stalno dovaja svež zrak in odvaja vlažen zrak iz stanovanja. Še boljše pa je, da vgradimo lokalno napravo za prezračevanje, ki s pomočjo rekuperacije toplote tudi varčuje z energijo.

Pri nizkoenergijskih in pasivnih hišah pa je prezračevanje z rekuperacijo toplote obvezno, saj le tako lahko zagotovimo optimalno prezračevanje in varčevanje z energijo. Privarčevana energija s pomočjo rekuperacije lahko doseže tudi do 30 % vse potrebne energije za ogrevanje.

 

prezracevanje