DOMES SEBASTIJAN BRENCE S.P. | NOVICEDomes Sebastijan Brence s.p.

DOMES
NOVICE

Prednosti življenja v pasivni hiši

prednosti-zivljenja-v-pasivni-hisi

Okolje
Z odločitvijo za gradnjo pasivne hiše daste finančne prispevke za energetsko učinkovite projekte, ki se lahko potem uspešneje razvijajo naprej. Prav tako zmanjšujete izpuste CO2 ter drugih strupenih plinov. Poleg tega zmanjšujete tudi energestko odvisnost Slovenije od fosilnih goriv, s katerimi je potrebno krpati primanjkljaj energije.

Nizki stroški ogrevanja
skupaj s cenovno ugodnim načinom ogrevanja (npr. toplotno črpalko), se tipični stroški ogrevanja hiše velikosti 130 m2 gibljejo v okolici 50 Eur. Pri ustrezni izbiri ogrevanja tudi ne potrebujemo dimnika, katerega čiščenje predstavlja precej visok letni strošek, lahko celo višji, kot je cena letnega ogrevanja.

Svež zrak
kontrolirano prezračevanje stalno dovaja velike količine svežega zraka, ki ob pravilni razporeditvi vpihovalnih in odvodnih šob doseže tudi bolj zatišne lege, zato zrak nikjer nikoli ni zatohel.

Ni nevarnosti plesni
pasivna hiša nima toplotnim mostov, kjer bi zaradi nižje temperature površine lahko nastajala plesen. Včasih se plesen pojavi za omarami, saj te delujejo kot toplotna izolacija, zaradi česar je na zadnji strani omare temperatura precej nižja, to pa omogoča kondenzacijo vlage iz zraka. To še posebej velja pri vgradnih omarah, saj je omara zgoraj in spodaj zaprta, kar še otežuje gibanje zraka za omaro. Zaradi velike debeline izolacije pa se v pasivni hiši to ne more zgoditi, saj je izolacija, ki jo predstavlja omara, zanemarljiva, tako da je temperatura na zadnji strani največ kakšno stopinjo ali dve nižja, kar pa je premalo, da bi lahko vlaga iz zraka na površini kondenzirala.

Kvalitetna gradnja
ker morajo biti vsi detajli v pasivni hiši izvedeni kvalitetno, ji to podaljšuje življenjsko dobo, cena pa ji počasneje pada.

Enakomerna temperatura
zaradi velike debeline izolacije v hiši ni velikih nihanj temperature. Temperatura pri tleh in pod stropom je podobna, poleg tega pa tudi po izklopu ogrevanja ta v hiši le počasi pada.

Poletno hlajenje hiše
s prezračevanjem hiše v nočnem času in senčenjem steklenih površin lahko v pasivni hiši skozi celotno poletje vzdržujemo temperaturo pod 25°C brez klimatske naprave v večjem delu Slovenije. Če nam to ne zadošča, ali pa se nam zdi vlažnost zraka previsoka, si lahko omislimo klimatsko napravo. Pri tem bodo stroški hlajenja zaradi boljše izolacije podobno kot pri ogrevanju sorazmerno nižji. Ker bomo potrebovali manj hladilne moči, bo tudi toliko manj nadležnega pihanja, še bolj pomembno pa je to, da bomo imeli svež zrak kljub zaprtim oknom. Hišne klimatske naprave razen redkih izjem ne omogočajo prezračevanja, kar pa je večja pomanjkljivost tako ohlajenih prostorov, če se tam zadržujemo več časa, saj moramo imeti okna ves čas zaprta in je zrak precej slab.

Hiša brez mrčesa
ker oken ni potrebno odpirati, lahko hišo vzdržujete povsem brez mrčesa, npr. nadležnih muh in komarjev.

Razpršitev finančnega tveganja
tudi, če se določena investicija povrne nekoliko kasneje, npr. v desetih letih ali celo kasneje, je investicija v pasivno hišo ter druge energetsko učinkovite rešitve finančno zelo varna naložba, ki vam bo v prihodnosti z veliko gotovostjo znižala stroške.

Varnost ter psihološki učinek
ker so stroški ogrevanja tako nizki, vas manj skrbi gibanje cen energentov. Tudi če pride do pomanjkanja energentov oz. večje podražitve ali pa boste zaradi kakršnega koli razloga, npr. izpada elektrike, morali shajati brez dodatnega ogrevanja, se bo temperatura v hiši spustila le za nekaj stopinj oz. ne bo drastično nižja. Enako v primeru popolnega izpada elektrike, pri čemer imajo tu prednost hiše z veliko akumulacije, kjer bo temperatura precej počasneje padala (npr. vsak dan le za stopinjo ali manj).